Wednesday, October 27, 2010

DARI DAPUR CIK AKMA

~BROWNIES~
siapa tau angkat tangan??
meh ye puan2
kita cuba buat brownies sendiri.
ia sgt sesuai dihidangkan bersama strawberi, pic, ataupon buah ceri..lazat ye..
klu nk lagi sedap, blh je tambahkan badam cincang, gajus takpun kacang..bkn kacang2..

brownies for everyone !!
mari2..lihat cara membuatnya :

Bahan2 :

150 gm mentega
160 gm coklat hitam
165 gm gula perang
3 biji telor
1 camca esen vanilla
125 gm tepung serba guna
30 gm serbuk koko
50 gm kacang walnat (dipanggang)
60 gm kismis
50 gm coklat tenusu (cincang2)


Cara2 buat :

1. Jangan lupa..panaskan oven= 180 (dc)
2. Sapu kat tin pembakar segiempat dgn mentega. then lapik kertas minyak, ketepikan dulu.
3. Cairkan mentega & coklat hitam (buatkan double boiled), kacau smpi sebati dan berkilat, biarkan sejuk dlu.
4. Gula td, campur ngan telor dan vanilla dlm adunan coklat n pukul smpi gebu2.
5. Bubuh tepung bsama2 serbok koko, walnat, kismis n coklat tenusu td. Kacau2 semua sekali.
6. Ratakan adunan td dlm oven dan bakar dlm 40 minit (klu nk bg rentung pn oke)
7. Bila da masak, sejukkan dlu sblm dipotong kicik2.
8. ak lgi sedap, hidang dgn sapuan coklat dan tabur sikit parutan coklat.